Frokost med nystekt brød før vi dro på tur med mokoroene igjen. Denne gangen til en større øy. Denne gangen så vi ikke dyr, men fikk innføring i plantelivet og lokale tradisjoner.
Det er termittene som bygger opp deltaet slik at det blir øyer og holmer. De svære tuene bygges opp over lang tid, og inneholder store mengder med termitter. I en tue er det bare en dronning, men mange arbeidere, krigere og barnepleiersker som passer eggene.
De kanalene vi følger med mokoroene, er laget av flodhestene. Flodhestene er på dypt vatn om dagen, og går på land om natten. Dermed lager de sterke stier i vatnet som mokoroene kan følge. Vi hørte lyden av flodhester hele tida, og de virket veldig nær, selv om de visstnok var langt borte. De låter omtrent som en tåkelur.
De smale passajene i deltaet er et resultat av flodhestenes vandringer, de er smale og omgitt av høye papyrus. Noen steder var det så grunt at stakeren hadde sitt fulle hyre med å flytte på Mokoroen. |
I deltaet er det to vannliljer, den ene som vi ser her, er åpen om dagen. Den andre åpner seg når kvelden kommer. |
Etter svømmeturen var det mokorotur igjen. Jeg sto over denne og fikk en time med ro i leiren. Det var godt. Deretter ble jeg med en av stakerne ut for se til fiskegarn som de hadde satt ut. Det var fisk i garnet. Treflekket fisk som minnet om åbbbor, og en malle som de kalte for boblefisk. Den lignet mye på lake.
De andre hadde også hatt fine opplevelser. Blant annet hadde de kommet nær en del flodhester.
I og med at vi skulle være i ro enda en natt i denne leiren, så ble det en rolig kveld med god mat og prat ut over kvelden.
I deltaet var det hele tiden veldig mange lyder. Fugler, frosker, insekter og dyr laget en veldig kakofoni av lyder. Lydene forandret seg i løpet av døgnet etterhvert som de ulike artene var aktive.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar